Verstilling in beeldentaal

En ineens is het al weer de laatste maand van het jaar. DE maand die vraagt om inkeer en introspectie, om verstilling en nagenieten van alle groei, bloei en oogst van het afgelopen jaar. En tegelijkertijd is December ook een drukke maand wat betreft feestelijkheden waar de commercie maar wat graag op inspeelt: Sinterklaas, Kerst en Oudejaarsavond. Druk? tja het is maar net hoe druk jij je maakt, of eigenlijk hoe gek jij je laat maken door de commercie.
Voor mij is de Decembermaand altijd weer een mooie uitdaging om de balans te houden tussen meedoen met de feestelijkheden en ruimte creëren voor mijn behoefte aan verstilling en bezinning. Die balans vind ik onder andere in het maken van soulcollage kaarten. Daarover dit blog!

Al jaren maak ik collages van plaatjes en teksten die ik uitknip uit tijdschriften. Maar twee jaar geleden kwam ik in aanraking met soulcollage kaarten maken tijdens de 12 Heilige nachten (de nachten van kerstavond tot en met 3 koningen) en het maken van collages met alleen maar beeld, dus zonder woorden of teksten. Beeld is de taal van de ziel.

Tijdens de 12 heilige nachten maak ik iedere ochtend een soulcollage kaart. En iedere ochtend heb ik daarbij een vast ritueel dat voor mij bijdraagt aan verstilling en inkeer in mezelf: in mijn pyjama ontsteek ik de lichtjes in de kerstboom en ga aan tafel zitten met een kop thee, tijdschriften, papier, schaar en lijm om een soulcollage kaart te maken. Ik laat de plaatjes tot mij komen, ik ga dus niet op zoek, maar laat de afbeeldingen mij vinden. Als je dit nog nooit gedaan hebt, klinkt het misschien raar of een beetje zweverig in de oren, maar het werkt echt zo als je contact maakt met je ziel en van daaruit de collega gaat maken, in plaats vanuit je mind een collega te gaan maken  (de mind maakt dat je heel bewust op zoek gaat naar HET geschikte plaatje). Het is zo  dat ieder plaatje geschikt is, alleen de mind beoordeelt in ‘mooi plaatje, geen mooi plaatje’. De ziel heeft geen oordeel, alles is goed zoals het is!)
Vervolgens knip ik afbeeldingen uit en ga deze in een collage verwerken op een A5 formaat kaart. Dat is niet een heel groot formaat en dat is juist heel fijn. De kaart zorgt voor een kader waarbinnen ik kan werken en zorgt ervoor dat ik niet vanuit mijn hoofd de collage ga maken, maar me beperk tot de essentie. Dat betekent dat ik een achtergrondafbeelding kies en daarbij nog 2, 3, of 4 afbeeldingen en dit samen tot een collage verwerk. Ik maak als het ware een compositie van de gevonden afbeeldingen, ik schuif wat en ineens zie ik ‘ja dit is het’. En zo maak ik dus mijn eigen soulcollage kaart.

Deze kaarten laten mij stuk voor stuk zien wat er diep van binnen in mijn leeft, wat daglicht wil zien. Daar waar ik in drukke en hectische tijden niet goed bij kan komen en in mijn hoofd ga zitten, laat de soulcollage kaart mij zien waaraan ik aandacht mag besteden, wat voeding nodig heeft- op die manier laat ik mijn hart (weer) spreken. En ieder keer weer krijg ik er prachtige inzichten door. Soms valt het spreekwoordelijke kwartje meteen, maar er zitten ook kaarten tussen die ik niet meteen begrijp of die me zelf op een bepaalde manier zo confronteren dat ik ze het liefst ver weg wil stoppen. En later blijkt dan altijd dat het juist die kaarten waren die mij de meeste inzichten hebben meegegeven.

Iedere kaart die ik maak, vraagt om aandacht, om gezien te worden. Daarom zet ik de kaart die ik net gemaakt heb altijd op een centraal plekje neer, zodat ik er iedere dag even naar kan kijken en bij stil kan staan. Het mooie is dat zo’n kaart dan gaat leven, iedere keer zie ik er weer iets anders in, een andere laag maakt zich zichtbaar, zo mooi!

Nu lijkt het mij heel fijn om jou kennis te laten maken met deze mooie, ontspannende en inzicht gevende manier van werken, om je wellicht te inspireren om ook de 12 Heilige nachten te gebruiken om dagelijks een kaart te maken en hiermee de verstilling in jezelf bewust op te zoeken. Iedere kaart die je maakt, staat gedurende het komende jaar voor 1 maand centraal. 12 nachten, is 12 maanden van het jaar.

Woensdagavond 21 December, de dag van het jaar waarop het licht weer langzaam terugkeert, organiseer ik een “meditatie – soulcollage avond” waarbij ik je van harte wil uitnodigen. We starten de avond zittend in een cirkel waar ik je meeneem in een geleide meditatie. Daarbij maak ik gebruik van essentiële oliën die je ondersteuning bieden bij het tot rust brengen van je mind en je in een ontspannen sfeer brengen waardoor je gemakkelijker de weg naar binnen kunt volgen. Daarna ga je aan de slag met tijdschriften, schaar, papier en lijm om je eigen soulcollagekaart te maken. we ronden de avond weer af in de cirkel, waar gelegenheid is om te delen.

Praktische informatie:
Wanneer: Woensdag 21 December 19.30 – 22.00 uur
Waar: Praktijk HartsTocht, Leehove 80 b De Lier
Kosten: € 15,- inclusief materiaal, thee en lekkers
Aanmelden: stuur een mail naar esther@praktijkhartstocht.nl o.v.v. soulcollage (graag je naam en telefoonnummer erbij vermelden)

Harte groet, Esther van den Berg
www.praktijkhartstocht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *