Lente!

De lente is al sinds ik mij kan heugen mijn favoriete seizoen. Eigenlijk vind ik alle seizoenen wel iets hebben en ik zou ook niet in een land willen wonen dat gelijkmatig is van klimaat, maar de lente heeft iets speciaals. De energie van ontwaken- die voor mij bij de lente hoort – vind ik een heerlijke energie om te voelen.

Mijn achtertuin ligt op het Nood-Westen wat betekent dat er in het voorjaar vaak maar een klein plekje in de tuin is met zon. Maar o wat geniet ik van dat plekje. Vanmorgen was het zover, het zonnetje straalde, precies op dat fijne plekje. Ook Gina (mijn hond) voelde dat blijkbaar, want ze krabbelde aan de deur en wilde naar buiten, juist naar dat heerlijke plekje in de zon. Samen hebben we daar gezeten en genoten van de zonnestralen.
Om mij heen kijkend zie ik de mini narcissen stralen en zijn er al puntjes zichtbaar van de  tulpen die ook weer op gaan komen. Ik woon aan het water en ook daar was volop leven. Meerkoeten, eenden en futen die elkaar het hof maakten, de plek van hun oude nestje aan het inspecteren waren, vrolijk geplons en gespartel in het water. En ook in de boom die achter mijn zonplekje staat, was druk leven: een paartje koolmezen, een roodborstje, merels, hun gekwetter klonk zo vrolijk dat ik er om moest glimlachen en er terstond ook heel vrolijk van werd.

‘s Middags ben ik heerlijk gaan wandelen met mijn lief . We hadden allebei zin om een nieuwe omgeving te verkennen. We kwamen terecht in het duin en boslandschap van Rockanje. De bedoeling was om via de duinen naar het strand toe te lopen en dan langs het meertje in de bossen weer terug, maar door één verkeerde afslag kwamen we in het beboste duingebied terecht., geen meertje te zien, maar wel te horen.
Dat was een hele aparte ervaring, we hoorden van alles, ganzen, futen, aalscholvers, eenden….. we konden ook aan de geluiden horen dat ze druk bezig waren met elkaar het hof maken en gewoon vrolijk zijn met elkaar. Doordat ik niets kon zien, maakte het dat ik mijn oren extra goed ging gebruiken en door de geluiden goed in mij op te nemen de energie van de dieren beter kon voelen dan als ik ze ook zou zien. Het maakte dat ik de natuur ineens op een heel andere manier kon ervaren, een waardevolle ervaring.
Achteraf gezien dus absoluut geen verkeerde afslag!

Het laatste stuk van onze wandeling was in een dennenbos, ik houd echt ontzettend van die geur, het geeft me altijd een heel bevrijdend gevoel en het is zalig voor mijn luchtwegen. We hoorden geknetter en geknisper, maar konden niet goed plaatsen wat het nu was. Er zaten allemaal kleine vogeltjes in de boom, maakten zij dat geluid? Nee! insecten dan die zaten te eten aan de naalden van de den? Nee ook niet! Totdat mijn lief ontdekte dat het de dennenappels waren die letterlijk open aan het gaan waren en de kleine zaadjes die in hun binnenste verstopt hadden gezeten, zich losmaakten om op de gerond te vallen. Dat was dus het knisperende geluid dat we hoorden.
Voorjaar: ontluiken, zaadjes, potentieel, groei, op weg naar bloei, vrolijkheid, paringsrituelen, geuren, kleuren…………ja dit is waarom ik zo ontzettend van de lente houd!

21 Maart is het pas officieel lente, maar ik heb het vandaag al in alle hevigheid gevoeld.

Woensdag 22 Maart organiseer ik een lente meditatie avond gecombineerd met het maken van een essentiekaart: een collage van afbeeldingen die jouw essentie op een A5 kaart weergeeft. Met dit keer als thema, hoe kan het ook anders: “wat wil er in jou ontluiken?'” – welke zaadjes heb jij al heel lang bij je gehouden, maar willen nu gaan vallen, zoals bij de dennenappels, om te gaan ontwikkelen tot een nieuw leven!

Meer informatie over deze avond kun je hier lezen.

Geniet van de lente!
Harte groet, Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *