De cirkel van overvloed

Gisteravond heb ik deelgenomen aan de cirkel van overvloed, met als spreekster Arianne van Galen. Arianne wil middels deze cirkels overbrecirkel van overvloedngen hoe je kan genieten van de overvloed in je leven en hoe je afscheid kunt nemen van de schaarste in je leven. Ik was nieuwsgierig naar deze avond, want wat is dat schaarste versus overvloed in je leven ervaren? Ik vond het een boeiende cirkel, veel inzichten gekregen, ik ging met een goed gevoel en veel stof tot nadenken naar huis en van daaruit is dit blog ontstaan.

Wat mij na de cirkel vooral bij bleef was het feit dat Arianne zei dat je eerst voor jezelf moet zorgen, heel goed voor jezelf moet zorgen zelfs! en dan pas voor de ander. Ze vertelde erbij dat haar moeder haar daardoor minder aardig vond, gelach in de groep en vooral ook herkenning vermoed ik.
Hm, tja, hoe zit dat eigenlijk bij mij? – eerst heel goed voor mezelf zorgen en dan pas voor anderen? ik voelde direct ‘mee eens’, maar hoorde ook meteen een stemmetje in mijn hoofd dat zei  ‘dat is egoïstisch hoor, als een ander hulp nodig heeft, moet je er voor diegene zijn’. Ik zag meerdere deelnemers hierover peinzen.  1 deelnemer sprak uit dat ze opgevoed is met ‘heb u naaste lief’ en dat de zorg voor anderen heel belangrijk is, klaar staan voor de ander als er om hulp gevraagd wordt, er zijn voor de ander als die ander jou nodig heeft, ook als jezelf moe bent of eigenlijk geen zin hebt. Knikken van herkenning in de groep.
De meeste deelnemers hebben, net als ik, een opvoeding genoten van ouders die de oorlog nog hebben meegemaakt. Toen er schaarste in de brede zin was en men de eindjes bij elkaar moest knopen om rond te kunnen komen. Het geloof nam toen een grote plaats in en vooral het er zijn voor de ander. In de bijbel staat “heb uw naaste lief als uzelf” – maar wat als je jezelf niet lief hebt?- hoe kun je dan je naaste liefhebben? Wat als je er helemaal niet kunt zijn voor jezelf en wegloopt voor je eigenwaarden? hoe kun je dan met een ander oplopen en de ander waarderen in wie hij of zij is? Deze vragen gingen gisteravond, na afloop van de cirkel door mijn hoofd. Ik kon eigenlijk maar tot 1 conclusie komen: heb eerst jezelf lief, waardeer jezelf, zorg eerst heel goed voor jezelf, daarna kun je er pas voor de ander zijn en dan ook echt ZIJN.

Niet van jezelf houden, niet jezelf op de eerste plaats durven zetten, je eigen waarden niet zien en kunnen omarmen dat is schaarste. Schaarste betekent namelijk ‘er is niet genoeg’. Jezelf belangrijk vinden, jezelf in de wereld zetten, je goud delen met de wereld, dat is je naaste lief hebben gelijk jezelf. Jezelf eren en dankbaar zijn voor wat er is en wat jij te bieden hebt, dat is het startpunt om overvloed in je leven te creëren. De bron van overvloed is namelijk liefde in het hier en nu. De cirkel van overvloed gaat over uitbreiden, net zoals je een steentje in het water gooit en de cirkel die het steentje in het water maakt langzaam aan wijder en wijder wordt. Het begint bij het steentje, het begint bij jezelf en langzaam aan wordt de cirkel groter en groter.
Als alles er mag zijn, als jij je licht naar buiten durft te stralen, wordt daarmee alles zichtbaar, ook je schaarste. Wanneer je je schaarste kunt aankijken en je schaarste uit het donker haalt kun je je er mee verbinden en kan de overvloed gaan stromen.
Alleen vanuit overvloed kun je geven. Wat kies jij: leven in schaarste en jezelf klein houden?, of goed voor jezelf zorgen en je zelf op de eerste plaats zetten?, overvloed creëren en van daaruit delen met je naasten en de wereld om je heen? Nou ik weet het antwoord voor mezelf wel: ik ga vanaf nu heel goed voor mezelf zorgen en dat is niet egoïstisch!

Reacties

 1. zegt

  Haaaa Esther,

  Dankjewel voor je blog. Fijn on jouw weergave van de avond te lezen. En gisteravond: om jouw schaarste in één klap naar overvloed te voelen veranderen toen ik (als overvloed) jou daartoe uitnodigde. Zo eenvoudig kan geven zijn.
  Ik heb als coach vrij lang het idee aangehangen dat je niet kunt geven vanuit ‘leegte’. Ik heb dat in het verleden zelf veel gedaan, tot een burn-out toe, Daar heb ik toen verandering in aangebracht. Ben goed voor mezelf gaan zorgen. Echter…….inmiddels zit ik weer op een andere stroom: gewoon veel geven, vanuit mijn hart. Zoals ik dat nu probeer te doen. En wat ik geef aan een ander, krijg ik ook weer terug, waardoor ik zelf ‘gevuld’ raak. En dat is nu juist het verschil met ‘niet geven’ omdat je ‘leeg’ bent. Ik ben als yogadocent erg voor het onderzoeken van de ‘vrtti’ pranama en viparyaya: het onderzoeken van de waarheden en onwaarheden in je hoofd. Wie praat ik na? En wat voelt authentiek voor mij .Ik vind het een spannende zoek & vind-tocht: HartsTocht?

  Grote warme hug van Ron

  • Esther zegt

   Dank je Ron voor je reactie en ook je grote warme hug, heerlijk! Dat ervaar en voel ik ook zo: wat ik geef aan een ander krijg ik ook weer terug, zonder dat ik het daarvoor doe overigens, mooi he! Ja Hartstocht is een mooie tocht, nooit saai, steeds weer vernieuwend. Harte groet, Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *